torstai 28. heinäkuuta 2011

Tallinna












Kesäreissu miehen kanssa kaksin Tallinnaan. Aamuvarhain ajo Helsinkiin, laiva klo 8-11 Tallinnaan, yöpyminen Virussa, paljon kävelyä Vanhassa kaupungissa, joitakin ostoksia, seuraavana päivänä iltalaiva takaisin Helsinkiin ja ajo kotiin. Pojat hoidossa.

Mitä nopeammin laiva menee tuon välin, sen parempi. Kolme tuntia tuntui ikuisuudelta siinä seurassa ja laiva tuntui matelevan. Toisaalta pääsin ihan lempipuuhaani eli tarkkailemaan ihmisiä. Perillä sen sijaan yllätyimme suomalaisen örvellysporukan vähyydestä. Suurin osa turisteita käyttäytyi hyvin eikä tarvinnut hävetä. Kaupunki oli muuttunut paljon siitä kun olin sen nähnyt 90-luvulla viimeksi. Viru hotellina oli sellainen perushotelli kuin odotimmekin, ensi kerralla valitsisin jonkin muun majoituksen.











Kuvasin ovia ja seiniä, torneja. Söimme Olde Hansassa, jossa oli kyllä todella maukas ruoka. Menisin uudestaan vaikka yleensä en pidäkään tällaisista teemaravintoloista. Pidin myös siitä miten ravintolan konsepti oli loppuun asti mietitty ja viety. Jos muita asiakkaita ja omaa vaatetusta ei laskettu, olisin voinut luulla olevani keskiajalla. Siinä ei ollut mitään muovista. Tarjoilijat eläytyivät rooleihinsa keskiaikaisina ikinuorina ja palvelu oli todella ystävällistä ja luontevaa. Jokaisen ruokalajin kohdalla tultiin kysymään maistuuko ja asiakkaiden kanssa juteltiin. Kiinnostavinta oli sienikeitto savikulhosta syvällä puulusikalla syötynä, kynttilöin valaistu vessa sekä ruusuvanukas joka maistui sille mille ruusu tuoksuu.


keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Hämeenkyrö-Ikaalinen

Kesäreissu kahden naisen ja pikkupojan voimin tehtiin Frantsilan Kehäkukkaan ja siitä Ikaalisiin kirppikselle. Kotimatkalla kiepsautettiin maisemakahvilan kautta. Kiva helteinen päivä, pojat takapenkillä Aku Ankkoja lukien ja me etupenkkiläiset vuoden kuulumiset vaihtaen.

Maisemakahvilassa en ollut ennen käynyt, kokemus oli hyvä. Upea hämäläinen ympäristö ja kahvilan palvelu ystävällistä (meillä ei ollut käteistä eikä kahvilassa korttimasiinaa, myyjä antoi meille pankkisiirron) sekä piirakat suussa sulavia. Jos minulla on joskus vanha talo, toivon että siellä on tuollainen lattia.






Kehäkukan kasvislounas maistui myös hyvälle, ostin Luostarin yrttitippoja ja hunajaa. Ikaalisissa toivoimme pääsevämme jätskille mutta koko kuolleessa kylässä ei ollut yhtäkään kahvilaa taikka jätskikikkaria. Toisaalta hyvä sillä tulipahan etsittyä kehuttu Hämeenkyrön kahvila.

Jos joku sanoo vielä joskus mulle että ei lasten kanssa kannata lähteä mihinkään muualle kuin hupilandioihin ja puuhatouhumuumimaihin niin sanon että voipas. Nämä pojat pitivät hauskaa poimien kukkia niityltä, ihmetellen kylmää maakellaria, tutkien kirppisaarteita ja leikkien ritareita.

torstai 21. heinäkuuta 2011

Lomilla tulee käytyä kirppiksillä (vieläkin) enemmän kuin normaalisti. Olen tehnyt taas niin oivia löytöjä että on tarve kirjoittaa ostokset myyntiin. Ja okei, esitelläkin. Usein jos joku kehuu vaatettani, poikien vaatteita tai esimerkiksi uusia sohvatyynyjämme, tunnen oikein iloa kun kerron ostaneeni ne kirppikseltä, niin ja niin halvalla. Varsinkin jos kyseessä on ihminen joka ei ikinä käy kirppiksillä ja pitää sitä köyhien touhuna. Köyhä minä kyllä nyt olenkin.


Uusin lempipaitani 1,75e lähikirppikseltä (hei oikeesti kuka ton seitkytviis senttiä tohon on keksinyt??)



Kaulakoru vanhoista napeista 0e, nimpparilahja. Design by Tiuhti, toteutus äitini.


Hiilarivapaalle miehelle toivomuksesta uusi koje, Hanson-merkkinen (huom! kangaspäällysteinen) vaaka 1e Tammelan torilta. Olon saa tuntumaan hansomilta.


Neljän lätyn valurautapannu 6e jäähallin peräkonttikirppikseltä (+ Nokian koon 32 kumisaappaat 1e)

On ihmisiä jotka nykyäänkin ajattelevat että kirppiksiltä ostetuissa vaatteissa on paha haju ja edellisten käyttäjien täit ja kirput. Meillä ainakin pestään kaikki kirppiskamat heti oston jälkeen. Usein mulle myös selitellään ettei ole aikaa kierrellä kirpputoreja. Itse taas en millään nykyään jaksaisi kiertää vaatekauppoja. Tottahan se on että kirpputorille ei voi mennä ostoksille jokin tietty mielessä, koska ikinä ei voi tietää mitä löytää. Ja itselleni kirppikset on pieni harrastus. Onneksi koko perhe on ymmärtänyt idean.

Sinänsä en tarvitse selityksiä miksi ja siksi ei halua käydä kirpputoreilla. Jokainen tekee kuin parhaaksi näkee mutta kyllä sieltä aivan kelpotavaraa saa hankittua.

tiistai 19. heinäkuuta 2011




Tomaatti kukkii. Ruusupapukin on alkanut vihdoin kiivetä seinää pitkin. Olen varma että viime vuonna se peitti koko seinän jo tässä vaiheessa kesää. Olen joko kastellut huonommin tai siemenet oli vanhentuneita.

Kitkin tänään tunnin ryytimaata. Voisin tehdä sitä joka päivä, omalla pihalla, jos sellaisen saisin. Onneksi on edes tuollainen lainamaa jossa kasvattaa salaatit, tillit ja pinaatit.

Pojat söi kesän ekat viinimarjat. Viuhtikin söi oikein halulla, mutta vadelmista ei tykännyt, kuten ei muurinpohjalätyistäkään (!). Haisen savulle.

************************************************************************

Eilenkin oli kiva päivä. Erikoisten hankintojen harvinainen ostosretki kaksin miehen kanssa. Unohdin leipoa jokavuotisen Riikkanpäivämansikkakakun.

maanantai 18. heinäkuuta 2011

-6


 Mitä kello on?




Näin näen. Lisää tähän pimeä huone yöllä.

Olen vuosia yrittänyt selittää miehelle miten huonosti näen ilman laseja. Eilen hoksasin että kameran avulla se onnistuu. Se vain nauroi.

Pyöräretki sunnuntaina klo 21.15, 12 km

Pyöräily on siitä mukava harrastus että siihen saa yhdistettyä valokuvauksen helpommin kuin juoksemiseen. Maisemat vaihtuvat nopeammin, kuvattavia paikkoja löytyy yllättävästi ja kamera kulkee kätevästi mukana.





Olen perustanut toisenkin blogin, vain kuvia ja kuvaushaasteita varten.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Kirjani

Useammassa blogissa on kirjattu vaikuttavimpia kirjoja ja vaikka ajattelin listaamisen olevan mahdotonta enkä halunnut alkaa numeroida lukukokemuksiani, huomasin kuitenkin miettiväni mitkä voisivat olla itselleni tärkeimmät kirjat. Päädyin siis listaamaan kymmenen vaikuttavinta kirjaa, ainakin ne jotka nyt muistan. Samalla kopion muista blogeista muiden suosikkilistat tutustuakseni niihin.


Kirjapäiväkirjaa olen pitänyt vuodesta 2007, joten lista painottuu enemmän viimeisimpiin lukemisiin. Toivon että olisin aina kirjannut lukemani kirjat ylös. Olisi todella kiinnostavaa nähdä lista kaikista kirjastosta lainaamistani kirjoista. Sellainenhan tietokanta täytyy jossain olla....? Ainakin jostain 90-luvusta lähtien kun lainaaminen muuttui sähköiseksi ja ne takakansien pahvikortit hylättiin.

Kirjat ovat suunnilleen kronologisessa järjestyksessä, niitä on tässä itse asiassa enemmän kuin se kymmenen mutta olkoot. Olen varma että jokin tärkeä tästä puuttuu, varsinkin murrosiässä ja parikymppisenä luetut kirjat ovat unohtuneet, luinkin silloin paljon vähemmän ja elämässä taisi olla kaikkea muuta niin paljon mielenkiintoisempaa meneillään.

Laura Ingalls Wilder: Pieni talo preerialla -sarja
Enid Blyton: Viisikot
Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär sekä Veljeni Leijonamieli
Pirkko Saisio: Elämänmeno
Henri Charrière: Papillon
Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
Vivi-Ann Sjögren: Saharan aamut ja illat
Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo
Khaled Hosseini: Leijapoika
Sofi Oksanen: Puhdistus
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

EDIT: Yksi vielä on lisättävä
André Brink: Tuokio tuulessa

****************************************************************************

Tällä hetkellä kesken Joel Haahtelaa, Raisa Cacciatorea ja Mervi Juusolaa.

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Olen myös viettänyt vapaapäivän yksinäni. Siivonnut kotia yksinäisyyden ja hiljaisuuden huumassa, järjestellyt miehen vaatekaapin (ja löytänyt sieltä kaksi koneellista pyykättävää, lapsen kadonneen paidan ja lampaantaljan), miettinyt mattopyykille lähtöä ja mennytkin rannalle makaamaan, kastanut talviturkin. Kuvaillut varpaitani, näköjään. Lähtenyt vielä illalla puistojumppaamaan ja saunomaan hyvässä seurassa.

(Sillä välin toisaalla Tiuhti on viettänyt superkivan päivän isoäidin kanssa isoäidin työkaverin mökillä, uiden tietysti ja mies on ollut Viuhtin kanssa äidillään passattavana)




Toisena iltana olen lähtenyt kaverin kaverin kanssa SMG:n keikalle, tutustunut samalla Irina Björklundin musiikkiin ja viettänyt kivan illan ilman vaivaantuneita hiljaisia hetkiä.

Tiuhti kysyy joka aamu herättyään: "Mennäänkö tänään uimaan?", viimeisenä nukkumaan mennessä kysyy: "Mitä me huomenna tehdään?". Vastaan: "Mietitään sitä huomenna." Meillä ei ole suunnitelmia, tai on yksi.

Helteillä

Tämän kesän muistot tallentuvat näköjään viikkolistoina. Helteiden helliminä olemme uineet, syöneet ulkona (ei ravintoloissa vaan ulkona), hikoilleet ja kiukutelleet, viihtyneet isoäitilässä vesialtaassa ja valmiissa ruokapöydissä. Monta kertaa viikossa saatan soittaa: "Voidaanko tulla käymään?" ja siinä se päivä vireähtääkin.



 Sitten taas olemme lounastaneet mustaamakkaraa torin puistossa järkyttävän kuumana päivänä, toisella puolella pulsujen leiri, toisella puolella maahanmuuttajat mansikkapiknikillä, takana lapset leikkipuistossa ja edessä soliseva suihkulähde. Turhaan se Meriläisen Rosa ei ole paikkaa hehkuttanut, tuossa puistossa on tilaa ja paikkansa kaikelle. Tosin leikkivälineille tarttis kiiruusti tehrä jotain, kamalassa jamassa ovat.


keskiviikko 6. heinäkuuta 2011


Lomalla olen

...ollut Helsingissä, ottanut siellä pääasiassa huvipuisto-, vauva-, ja kaverikuvia, muutaman maisemakuvankin.
...todennut huvipuiston olevan alle kaksivuotiaalle väärä paikka, varsinkin sellaiselle tempperamenttiselle joka ei ymmärrä käsitteitä "jono" tai "juo kun on helle" tai "ilosta kirkuminen" (luulee ihmisten olevan kauhuissaan ja siksi itse kauhistuu metelistä).
...käynyt Stadikalla ekaa kertaa vieden hesalaistuneen kaverinkin perheineen sinne samalla ekaa kertaa.
...päättänyt herkutella enemmän vihreillä ja punaisilla herkuilla ja jättää vähemmälle ruskeat ruoat.
...suunnitellut suursiivousta.




...välipalaksi laittanut piña coladaa maijjan reseptillä.


...tehnyt paljon samaa mitä arkenakin.


 ...sekoittanut pestoa omalla reseptillä.


...syönyt pinaattimunakasta.
...toivottavasti paremmalla tuulella kuin tänään.
...vielä monta viikkoa kunnes kaikki muuttuu.