torstai 4. joulukuuta 2008

AmstelredamAmsterdam, alunperin nimeltään Amstelredam, perustettiin kaupungiksi Amstel-jokeen tehdyn padon (dam) ympärille. Kaupungin keskusaukion uskotaan olleen alkuperäisen 800 vuotta vanhan padon paikka, ja aukio onkin nimeltään Dam Square. Hotellimme oli tuon Dam-aukion reunalla, Nieuwe Zijdessä, kaupungin "uudessa" osassa aivan Nieuwe Kerkin (kirkon) sivukujalla. Hotellimme seinänaapurina oli vuonna 1650 perustettu oluenmaistelupubi.

Melkoista historian havinaa. Kaupungin pikkukujilla saattoi melkein kuulla sinne aikojen saatossa jääneet puukenkien kopinat, markkinoiden hälinät ja hevosten kavioiden kapseen. Kanavan varsia pitkin kulkiessa saattoi vain ihmetellä miten hyvin kaikki on säilytetty. Mietin miltäköhän vanhoissa taloissa asujista tuntuu. Tuntevatko he kotinsa tai asuinkaupunkinsa erityiseksi?


Paikalliset kulkivat pyörillä joka paikkaan. Milloin kyydissä oli koko nelilapsinen lauma, milloin koira, milloin tarakalla kuljetettiin olutkoria (vain toisella kädellä kiinnipitäen) tai uutta patjaa. Pyöräillessä voi syödä, juoda, polttaa, kirjoittaa tekstiviestiä, ulkoiluttaa koiraa tai kulkea romanttisesti käsi kädessä. Pyöräillessä ei käytetä mitään normaalista vaatetuksesta poikkeavaa, ei tuulipukua, ei kypärää, ei käsineitä eikä sadevarusteita. Pyöränä ei ole hybridiä tai vaihde-sellaista, vaan tyylijopo tai vaikka omaperäisesti tuunattu armeijan pyörä.

Ei kommentteja: