maanantai 11. toukokuuta 2009

Äitinäkuvat Tove Janssonin kirjasta Kuinkas sitten kävikään?

Taisi olla Mannerheimin Lastensuojeluliiton lehtisestä kun joskus luin, että lapsen kiukkukohtauksen aikana vanhemman pitäisi yrittää käyttäytyä kuin Muumimamma. Että sellainen esikuva. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta olen pitänyt tämän neuvon mielessäni ja pinnan olevan katkeamaisillaan yritän pehmentää ääneni mammamaiseksi ja rauhalliseksi ja avata lämpöisen sylin kiukkupussille. Kertoa että kaikki järjestyy.

Usein avuttomuuden hetkellä mietin myös mitä äitini tekisi tai sanoisi. Mutta kun minä sen teen tai sanon, ei sillä olekaan samaa vaikutusta.Eilen aamulla sain sänkyyn herkkuleipiä, kahvia, tuoremehua ja kakkua. Miehellä viisi pitkää ruusua kädessä, pojalla liikuttava päiväkodissa tehty lahja. Paketista paljastui valokuva itse kävyillä ja kivillä koritellussa kehyksessä. Pikkupoika oli niin ylpeä ja iloinen saadessaan järjestää tätä yllätystä. Minä olin niin ylpeä ja iloinen nähdessäni pienen antamisen ilon. Tosin yllätys oli aika vaikea pitää salassa, jo viikon ajan napero oli kuiskaillut minulle "kaapissa olevasta yllätyksestä" ja kysellyt koska saan lahjansa minulle antaa.

2 kommenttia:

violet kirjoitti...

Buaah hah haa, vai että muumimammaa pitäisi imitoida. Minusta se tuntuisi suorastaan ...ttuilulta. Ajatelkaa ny: toinen on tukehtumaisillaan raivoon ja kiukkuun ja äite vaan lässyttää ja ymmärtää rauhallisesti;-)

Riikka kirjoitti...

Niin. Eipä siihen usein auta mikään. Kunhan antaa toisen raivota ja meillä ainakin on parasta itse pitää suunsa tukossa (ja olla koskematta tai syntyy suurempi raivo) kunnes toinen on rauhoittunut. Mutta kai tuolla Muumimamma -vertauksella tarkoitettiin ettei vanhempi saisi itse alkaa kiukkuamaan tai raivoamaan tilanteessa jossa lapsi odottaa häneltä aikuista käyttäytymistä.