tiistai 5. tammikuuta 2010

Katonny mitä täälläkin on!

Mummilla oli kaapeissaan vaikka mitä tavaroita mitä en ole ikinä nähnyt käytettävän. Muun muassa 12 hengen täysi astiasarja, sisältäen niin ruokailu-, kahvi- ja teeastiat kuin kannut, vadit ja vuoatkin. Ainakaan 30 vuoteen en siis niitä pöydässä ole nähnyt, kahviastiastoa lukuunottamatta. Tuo melkein 100 vuotta vanha priimakuntoinen astiasto lienee melko arvokaskin. Kuulemma mummin lapsuudenkodissa astiastoa on juhlapäivinä käytetty, jouluna esimerkiksi. Oli konjakki-, likööri-, punaviini-, valkoviinilaseja. Mummin en muista ikinä juoneen mitään alkoholipitoista. Onkohan lasit vaan hankittu "kun kaikilla ne kuuluu olla"?

Aika hauskaakin oli ihmetellessä kaikenmaailman vekottimia vaatekaapin kätköistä kaivaessamme. Oli matkavedenkeitintä, kengännapittajaa, raastinkonetta, telttalamppua. Nahkatavaraa paljon. Äidin 60-luvulla tekemä villapaita josta oli jäänyt hiha kiinnittämättä, mahtuu mulle kuin valettu. Tuo nahkalaukkuhan (sekin äidin tekemä) on ihan trendikäs, just tommosta oon etsinyt kaupoista.

4 kommenttia:

Mimmi kirjoitti...

Upea laukku!

Tämänkin talon kellarissa, pahvilaatikoihin kasattuna ja suljettuna, on 12-hengen 1940-luvulta peräisin oleva Arabian astiasto. En uskalla kuvitellakaan sen arvoa, kaikki tassit, kupit, lautaset, tarjoilukulhot, kaikki. Anoppi arvelee vievänsä sen mökille, "kun ei sitä kukaan oikein tarvi". Mitäpä tuohon sanoisi.

Jonna kirjoitti...

Meidän Mummon jäämistöstä ei löytynyt mitään totaaliylläreitä, sillä Mummo muutti maalta isosta talosta kaupunkiin jo jokunen vuosi aiemmin ja silloin kamaa on lähtenyt käsittämättömät määrät kiertoon. Enkä ollut silloin mukana, joten en tiedä (hyvä niin) mitä kaikkea.

Mutta kauniita asioita olet sinä saanut. Minusta nuo mummojen astiat on kaikista kauneimpia.

violet kirjoitti...

Omien isovanhempieni jäämistöjä en ole joutunut/päässyt tutkimaan, mutta tietysti niistä olen kuullut paljon ja tiedän tavaroista. Monenlaista tavaraa, todellakin.

Sitten tuli mieleen miten mieheni oli kesällä tyhjentämässä isänsä tädin asuntoa ja mitä kaikkea hän sieltä toi.
En jaksa ymmärtää esim. miten monta hakaneulaa, parsinneulaa ja sellaista ihmisellä voi olla ja MIKSI?

Riikka kirjoitti...

Mimmi: Todella arvokkaita ovat tuollaiset astiasarjat, ja kysyttyjä. Ei ehkä kannata ihan mökkikalustoksi...? Vaikka parempi sekin kuin jättää vaan laatikoihin käyttämättä.

Jonna: Aika lailla tuo homma nyt meni meillä niin että kukaan ei juuri halunnut ottaa mitään kun omat kaapit jo tursuilee tavaraa. Ja siis minuakin edellistä sukupolvea on iso joukko. Sain siis oikeastaan ottaa mitä itse halusin (tietysti niistä mitä mummi itse ei halunnut uuteen kotiin ottaa).

Violet: Meidänkin mummilla oli ihan semmonen kokonainen ompelupöytä jonka äiti sai, täynnä satoja neuloja ja lankanyttyröitä ynnä muuta. Tietty yhteen aikaan on vaatteet tehty itse joten tarpeellisia varmaan ovat olleet.