lauantai 7. huhtikuuta 2012

Piip


kuvan pullot eivät liity tekstiin

Kahvipöydässämme on nykyään kaikkia vieraitamme yhdistävä puheenaihe. Aihe josta jokaisella on oma vankka mielipiteensä, aihe jota en minä tai mieheni ole kertaakaan ottanut puheeksi. Tässä eri kommentteja kyseessä olevasta päivän polttavasta asiasta=piip:

* Otetaas ny tätä kaks kertaa kalliimpaa piippiä kun on tarjolla!
* Hei mäkin oon alkanut ostaan piippiä.
* Mä uskon että porukkaa huijataan tolla piip-jutulla. Ei meillä oo varaa ostaa piippiä.
* Jaa teillä on piippiä (huvittuneeseen sävyyn ivaileva hymy kasvoilla). Miten tää nyt on erilaista?
* Onko tää nyt jotenkin paremman makuista?
* Samasta lehmästä se kaikki tulee. Lehmä kun lehmä.

Piip on siis (luomu)maito.


Päätin alkaa ostaa maitomme luomuna, aikalailla päähänpistona, oliskohan se ollut tuossa joskus viime vuoden lopulla. Mies ei rutissut yhtään, vaikka litrahinta on tosiaankin kaksinkertainen tavalliseen ei-luomuun maitoon verrattuna. Maito juodaan meillä nyt näin koska uskon tutkimuksia joiden tulosten mukaan maidon liiallinen käsittely johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Ajattelin että jos mahdollisesti voin täten vähentää lasteni korvatulehduksia tai vaikka allergioita, ei haittaa kokeilla.

Tarkoituksenani tässä ei kuitenkaan ole hurskastella sillä että maito meillä juodaan tällaisessa muodossa, vaan ihmetellä mitä erikoista tässä kaikessa nyt on. En edelleenkään käsitä nostavani maailman kahdeksatta ihmettä pöytään kun laitan kahvia ja pullaa vieraille tarjolle. Miten yksi tölkki voikin herättää niin paljon ihmetystä? Luomumaitoputeli kahvipöydässä on kyllä melkoinen huutomerkki, selvästi monien mielestä jopa polittinen sellainen.

Sitten ne perustelut. Ihminen jolla on pelit ja vehkeet, autot ja mopot, nominationit ja pleikkarit, sanoo vakavalla naamalla että on se luomumaito niin kallista ettei mitenkään voisi olla varaa. Ei sillä että mulle olis yhtään väliä mitä maitoa kenenkin kaapista löytyy ja ettenkö uskoisi ettei tosiaan kaiken muun ostelun jälkeen olekaan varaa.

Tottahan se on, luomu on kallista. Meillä ei ole varaa ostaa luomuna juuri mitään, mutta maidon litrahinta ei meillä sitä kauppalaskua kasvata. Säästää voi sitten muusta, niistä turhemmista jutuista.

Ja että huijataan. Luomu on salaliittoteoria meitä taviksia vastaan.

Kaikkein hassuinta on että välillä tuntuu että meitä pidetään jotenkin varakkaina ihan vaan kun maitokin on oikein luomua.

Ja tämä kirjoitus on sitten hymy huulilla kirjoitettu, olenpahan huvittunut ja odotan innolla uusia maitokeskusteluita. Ja tulevia teemailtoja rakkaiden ystävien kanssa, eilisen teemana meksikolainen ruoka. Tequilaakin oli.

8 kommenttia:

Taru kirjoitti...

:D

Mirva kirjoitti...

Kyllä hymyilytti minuakin tämä juttu! :) Erityisesti tykkäsin tuosta nominationit ja pleikkarit vs. luomumaito vastakkainasettelusta, täytynee lukea äidillenikin koko juttu!

Olina kirjoitti...

Oho, minä en ollut tajunnut, että luomumaito voi herättää tällaista polemiikkia.

Meillä maito juotiin luomuna silloin, kun olimme molemmat töissä. Nyt kahden lapsen kanssa sitä menee niin paljon, että olen ihan oikeasti ajatellut säästöä, joka laskuun syntyy, ottaen huomioon huiman kotihoidontuen, ja ostanut tavallista maitoa.

MUTTA. Noita terveysvaikutuksia en jotenkaan ole tullut ajatelleeksikaan, nyt kun otit puheeksi, ryhdyin miettimään, että sen jälkeen, kun tyttöni vuoden iässä ryhtyi tuota tavan maitoa juomaan, hänellä on ollut kolme korvatulehdusta parin kuukauden aikana. Voi olla sattumaa (luulen jopa, että on), mutta nyt taidan ottaa luomumaidon ihan vakavaan harkintaan, ja laskea hieman päässälaskua tuon kauppalaskun suhteen, sen lisäksi, että viikon kuluttua on aika erikoislääkärille (joka ei muuten ole ilmaista sekään...)

Kiitos herättelystä!:)

Taru kirjoitti...

Mä ostin viimeksi ekan kerran tavallista maitoa sen jälkeen kun lapsi alkoi juoda isojen maitoa. Mies sanoi, että jatkossa ostetaan luomua :D Hän ostaa myös pyytämäni viilit luomuna, ja jauhelihan. Itse ainakin viilit aina tavallisina, jauhelihaa vaihtelevasti. Hyvä että mies on tarttunut esimerkkiini kerrasta, vaikka itse en sitä aina noudatakaan :)

Riikka kirjoitti...

Mirva: :)

Olina: En oikeastaan tarkoittanut herätellä ketään sen enempää, mua vaan on niin ihmetyttänyt tämä maitokeskustelu. Luomu on nyt niin kuuma peruna. Eihän noista terveysvaikutteista voi olla varmuutta mutta maalaisjärjellä ajatellen luomutuote ei voi ainakaan huonompi juttu olla kuin teollisemmin käsitelty tuote. Kiva että sait kuitenkin kirjoituksesta pohtimisen aihetta!

Mä taas kommenttisi jälkeen päädyin ihan laskemaan paljonko luomumaito kustantaa enenmmän kuin tavallinen maito. Meillä menee 4 hengen perheessä (lapsen vasta 2- ja 6-vuotiaita) maitoa noin 1,5-2litraa per päivä. Eli euroissa luomumaito maksaa 30-40e enemmän kuussa, joka toki on iso summa. Mutta ajattelen niin että meillä ei esimerkiksi laiteta rahaa tupakkaan, ei kanneta mäyräkoirittain kaljaa kaupasta eikä muutenkaan syödä herkkuja tolkuttomasti joten maito maksakoon vähän enemmän. Ymmärrän täysin että kotihoidontuella luomun ostaminen on mahdotonta. Vaikka meillä on kaksi työssäkäyvää perheessä, siltikin raha on tosi tiukassa ja kauppakassista on luomua vain murto-osa.

Taru:
Meillä menee aika samanlailla kuin teillä, mies ostaa esim jauhelihan useammin luomuna kuin itse. Mä alan aina kitsasteleen kaupassa. On pakkokin tuijottaa niitä kilohintoja. Nyt oon keksinyt että vielä halvemmaksi tulee korvata jauheliha välillä soijarouheella. Siitä tulee tosi hyvä makaronilaatikko ja lapset ei edes huomaa eroa. Voin antaa ohjeen jos haluat:) Soijan terveellisyydestä ja ekologisuudestahan sit taas on paljonkin eriäviä mielipiteitä...Luomukevytviili on muuten paljon paremman makuista kuin tavallinen.

Taru kirjoitti...

No mä en oo sitä soijaa just noiden terveysvaikutusten takia käyttänytkään. Essi suositteli härkäpapurouhetta soijan tilalle. Mä en sitä viiliä syö kovinkaan usein, vaan tuo pikkuneiti ja sille näyttää kelpaavan kumpi vaan :D

Taru kirjoitti...

Ja niin, olen koittanut käyttää linssejä myös lihan korvikkeena. Mutta neiti ei ainakaan tähän mennessä tekemiä pöperöjä ole suostunut pahemmin syömään.

Riikka kirjoitti...

Mä en oikein ees tiedä mikä siinä soijassa on niin pahaa ettei sais syödä...Mut ei kai haittaa jos me tyyliin kerran kuussa sitä syödään. Ja ei punainen lihakaan täysin terveellistä ole. Meillä O:lle ei sovi pavut ja herneet, tulee masuvaivoja. Soijarouheesta en oo huomannut mitään vatsaoireita vaikka pavuistahan sekin on tehty? Linssejä ei ookaan kokeiltu sitten vauva-ajan.