lauantai 18. kesäkuuta 2011

Letti


Olisi mukava saada lisää päitä. Semmoinen 31 kappaletta alkuunsa. Saisi jaettua tässä yhdessä päässä pyöriviä asioita muihin päihinsä. Ei olisi sataa ajatusta yhtä aikaa mielessä.

Odotan lomaa. Se on yhdeksän arkipäivän päässä. Elokuiset asiat ajatuksissa. Elokuuhun on lyhyt aika.

Olen alkanut letittää tukkaani. Letitykset on muodissa. Miten härskiltä Miltä se mahtaa näyttää kun 31-vuotias letittää, ei sentään kahdelle vaan yhdelle letille? Jos vaan kotona niin ei kai sen väliä?

Ruotoletistä yhtäkkiä muistan olleeni kaveriporukan hoviletittäjä harrastusreissuilla. Valmentajan auton takapenkillä letitin kahden kaverin tukat tiukoille ruotoleteille täydellisen symmetrisesti. Tytöillä oli jo kammat ja hiuslenkit käsissä valmiina kun odottivat minua autossa. Yksi oli blondi ja toinen punapää, minä maantienharmaa. Huono olohan siinä tuli mutta tukat oli ojennuksessa. Kisapaikalla mahdollisesti vielä pari muuta päätä, pari tummaa, ja saimme kuulla kehuja miten meidän joukkueen tytöillä oli niin nätisti tukat.

Tarhaikäisenä mulla oli joka päivä palmikot korvien vieressä, perinteiset lettinauhatkin. Illalla kun letit avattiin tunti kuin pää olisi auennut. Veri alkoi kiertää. Kerran tarhassa oli tukka auki. Valokuvauspäivänä ilman äidin lupaa avasin letit juuri ennen kuvausta. Tukka oli iso ja auki ja ihanan kihara. Jännitti kun vein kuvat kotiin mutta äiti ei sanonut mitään. Se on paras kuva mitä tarhassa tai koulussa on musta ikinä otettu.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ihan ymmärrä mitä tarkoitat 31-vuotiaalla yhdistettynä letityksen härskiyteen, en näe yhdistelmässä mitään kummaa.

Mulle tuli mieleen balettikoulu.
Pääsin yhdessÄ vaiheessa valioryhmään joka harjoitteli viisi kertaa viikossa. YhdessÄ vaiheessa leikkasin tukan niin lyhyeksi ettei sitä saanut enää nutturalle. OPettaja suuttui aivan perhanasti ja kuulin pitkään siitä...

Silmukatti kirjoitti...

Minustakin letti/letit sopivat kaikenikäisille. Härskiys ei ihan ensimmäisenä tule leteistä mieleen. :)
Monesti ihailen vanhempien rouvien (siis vähintään tuplasti sinun ikäisiäsi) harmaita lettejä, niissä on jotain ystävällistä ja sympaattista.
Oman tyttäreni pitkät hiukset olen myös vetänyt monta vuotta aamuisin tiukoille leteille. Mutta nyt kouluun lähtevä neiti on alkanut kapinoida, kasvatetaan etutukkaa pois ja ponnari on mieluisampi.

Vilppumaan Erika kirjoitti...

Täällä on jo näköjään muutkin todenneet saman kuin minä, eli huoli pois; jos haluut letittää, ei se väärin ole :)

Mulla myös muistot tukan laittoon liittyy pitkälti balettiin. Se oli mulle aina jotenkin liian tiukkaa, kun en ole syntyjäni notkeakaan. Ja halusin myös aina lyhyen tukan. Nyt vasta tajusin, että ennen yläasteelle menoa lopetin baletin äidin vastalauseista huolimatta ja samana kesänä menin kampaajalle ja omin lupineni leikkautin lyhyen tukan :)

Riikka kirjoitti...

Härski oli väärä sanavalinta. Tarkoitin sillä enemmänkin sellaista yliaikaista kuin pervoa;) Mun mielestäni letit (saparoista puhumattakaan) nimenomaan ei sovi enää tietyn iän jälkeen. Joitakin harvoja poikkeuksia toki on mutta sellainen ohentunut harmaantunut tukka leteillä ei vaan tee oikeutta vanhalle naiselle, mielestäni. Se vanhentaa. Liian pitkä tukkakaan ei ole enää hyvännäköinen tietyssä pisteessä. Mutta ehkä minä en ole ihan vielä siinä pisteessä....

Silmukatti: Mulla oli kauhea vääntö äidin kanssa 10-vuotiaana että sain leikata pitkän tukkani polkaksi (ja sit vielä 11-vuotiaana se ihana permis). Äiti kertoi myöhemmin että hänelle joku ystävä oli sanonut että anna ihmeessä tytön leikata tukkansa tai muuten se tulee muutaman vuoden päästä mustan irokeesin kera kotiin.

Anonyymi kirjoitti...

Näytät osaavan tuon letinteon jalon taidon. Kumpa itsekin osaisi edes joten kuten. :)

Langanpiilottaja kirjoitti...

Höpsis, tuo lettisi on kaunis!
Minusta ainakin noin voi letittää, yhdelle kauniille letille - viis iästä. Ja vaikka itsellänikin 4-alkuinen ikä just kohta kolkuttelee ovella, niin saatanpa silti joskus vetaista hiukset vaikka kahdelle letille (ainakin tulevilla festareilla). Huoletonta ja kivaa, jos ikä näkyy hymystä ja silmistä - ei henkkareista :)